Tuesday, October 6, 2009

ЗА ПИЈАНСТВОТО ПДФ Печати Е-пошта

Алкохолот никогаш не е лош – неговата злоупотреба е порочна.

Навистина, од алкохолот не се изродуваат погибелни пороци, туку од развратната волја, зашто ползата што произлегува од алкохолот се уништува со неумереноста. Не алкохолот, но пијанството е порочно дело – тоа може да ги затапи чувствата, да го помрачи разумот. Да се воздржуваме од пијанството! Не велам да се воздржуваме од алкохол, туку да се воздржуваме од пијанство. Пијанството е доброволна лудост; пијанството е цела несреќа; пијанството е достојно за смеа; пијанството е произволно беснеење.

Свети Јован Златоуст

No comments:

Post a Comment