Saturday, October 10, 2009

Свети Ефрем Сирин за постот - Поуки, Св. Ефрем Сирин

Возљуби ја Христовата скромност за духовно да се обогатиш. Возљуби го прекрасниот пост, зошто е дело достојно и богоугодно. Постот - тоа е кочија која води кон небото. Постот ги раѓа пророците. Тие што постат имаат чесно тело и скапоцена душа. Постот го успокои Лазара во прегратката на Авраама. Затоа и ние да го возљубиме, за да не’ прими Авраамовото крило. Да го избегнуваме раскошот и да не бидеме робови на пијанството - тие се извори на блудството. Пијанството не Го прима Господа - туку напротив, пијанството Го отстранува од нас Светиот Дух. Постот е пат кон покајанието и виновник за солзите. Постот не го сака светот, ниту пак, она што е во него. Нека не паѓаме во униние додека постиме, зашто во секоја црква ангелите ги запишуваат имињата на оние кои постат. Постот е туѓ за злопамтењето - оние, кои во умот ги чуваат огорчувањата и направеното им зло, макар и навидум да постат и да се молат, прилегаат на луѓе кои црпат вода и ја налеваат во продупчената бочва. Бог не ги прима молитвите на човек кој го помни злото на брата си.

Нека биде слава и сила на Господа, сега, секогаш, и во сите векови. Амин!

No comments:

Post a Comment