Saturday, October 10, 2009

Свети Серафим Испосник за постот - Поуки

Свети Серафим Испосник советува:


Ако си во можност храни се со добро сварен храна и која заситува, бидејќи поради брзото варење, ќе те ослободи од пламенот на страстите, а поради ситоста ќе се спасиш од прејадувањето. Ако обрнеме внимание, ќе забеќежиме дека обилното јадење го дуе стомакот и предизвикува силни движења. На ручек јади колку што ти е потребно, но за вечера остани малку гладен

Новите и неискусни борци сатаната ги тера на прекумерен пост, ветувајќи им дека ќе добијат нешто поголемо, од две причини:

1. Да го погордее неускусниот борец и да го турне во пропаст;
2. Од прекумерен пост да го ослабне неговото тело, за да падне во болест, па да му наметне тага и очај, да му ја мачи душата, па да почне да губи вера во Бога, да ослабне во молитвата и пак да оди во пропаст

Ја гледаш ли стапицата и лукавството. Ѓаволот се’ добро пресмета. Од прекумерен пост да се погордееш и да почнеш да ги сметаш другите за полоши од себе и да ги осудуваш, а тогаш веќе си во мрежата ѓаволот, или пак, во вотриот случај, телесно да ослабнеш, па да те уништи духот на тагата и очајанието. Затоа, држи ја средината и правилата на светите Отци кои велат:

Ако телото ти ослабне од пост и напор или некаква болест, употреби малку вино поради стомакот. (1 Тим. 6,23) за да не дадеш повод за тебе да велат Таа болест му дојде од постот. Пред да го рече тоа некој за тебе, мисли како побрзо да станеш и пак да го држиш правилото, инаку би одвратил мнозина од пост и нема да го држат ни најлесниот, а камо ли построгиот пост.

No comments:

Post a Comment