Tuesday, October 6, 2009

ЖИВОТНИ ВИСТИНИ ПДФ Печати Е-пошта

Најлошо е да даваш и да сакаш клетва - и во двата случаи ја навредуваш правдата.

Собирај богатство за вечениот век, зашто сегашниот век мизерува и е пред својот крај.

Не се приврзувај кон среќата што се урива од времето. Она што времето го гради, времето и го урива.

Непристојно е за жената да пројавува машки карактер; за жена со благ карактер најголема пристојност е срамежливоста.

Зборовите на неразумниот маж се како пенлив бран - се удира од брегот, но не ги напојува растенијата на брегот.

Богатството е најревносен додоворувач кон зло, зашто при зајакнување најзгоно е да направиш зло.

Ниту една придобивка не е подобра од пријател - меѓутоа никогаш не придобивај за пријател лош човек.

Секогаш грижи се за вечната слава, зашто земната слава секојдневно измамува.

Кога златото говори, тогаш сите други зборови се невистински - тоа умее да убедува, иако нема јазик!

(Свети Григориј Богослов)

No comments:

Post a Comment