Sunday, July 4, 2010

Св. Николај Охридски- Децата и светителите

Децата и светителите Те држат, Господи, останатите се бунтуваат против Тебе. Децата и светителите се граница помеѓу царството на битието и сенката на небитието.

Старателите се нарекуваат родители и ги фрлаат Твоите деца од високи карпи во бездна. Старателите вообразуваат, дека тие се родители, па управуваат со Твоите деца како со свој имот. Навистина, не управуваат туку криват и рушат.

Туѓи се децата, старатели, кои сте ги присвоиле, и ќе одговарате за кражба и разбојништво. Не е ваш животот ни оној што е во вас, ниту оној, на кого сте му послужиле како канал. Туѓо е се`, освен злото во вас, и ќе одговарате за кражба и разбојништво. Ќе одговарате за кражба, бидејќисте туѓото сте го нарекле свое, и за разбојништво, бидејќи туѓото сте го осакатиле и изрушиле.

Нема родители на земјата. Родителот е на Небото. На земјата се само старатели. Тие, што себе се нарекуваат родители на земјата, се крадци и разбојници. На земјата се само старатели; и тоа е преголема чест. Дадано ви е на чување најдрагоценото благо, што Бог го има. И тоа е преголема чест.

Поблажен е оној, кој никогаш не се родил, и кому никогаш ништо не му е поверено во чување, отколку вие, ако вашето чување е соблазна и умртвување на душата. Зошто се радувате на децата, ако не мислите да бдиете над нив како над небесни ангели? Зошто лелекате за нив, кога вас рано ќе ве остават и ќе побегнат кај ангелите? На туѓо сте се радувале, и за туѓо лелекате.

Не грижете се само за осигурање на телата на вашите деца, бидејќи тоа го прават и лисиците со лисичињата.Туку грижете се за Бога во децата ваши. Согрижениот Бог ќе се погрижи за се` останатоо. И она што со мака го собирате за своите деца, Тој без мака ќе им собере, брзо и лесно.

Не го гонете Бога од вашите деца, бидејќи ќе им го истерате мирот, и среќата, и здравјето, и благосостојбата. И ако сета земја ја оставите оставена од Бога, сте оставиле прегладни, кои ќе изедат се и ќе умрат од глад.

Не осигуравајте им на своите деца парче леб, туку парче душа и совест. И ќе бидат вашите деца осигурани, а вие благословени во двата света. Грижете се за туѓиот имот подбро отколку за својот, и вашата награда ќе биде неизмерна.

Царските деца ви се дадени на чување. Навистина, Царот нема да даде мала награда на оние, кои ќе Му ги сочуваат царчињата, и нема да го избришат името на Родителот од нивното паметење.

Преку децата Царот гледа зачудено во вас, и ги чека вашите одговори. Ако одговорите бидат смртоносни, Царот ќе се повлече од вашите деца, и ви ќе се грижите за лешеви.

Децата и светителите Те држат, Господи мој, останатите се бунтуваат против Тебе. Децата и светителите се Твоето искушување на светот.

Внимавај, душо моја,внимавај и немој да погрешиш.

No comments:

Post a Comment